Před časem jsem se na Facebooku ptala, zda by někoho zajímalo, proč pořád vypadám, jako bych chodila kanálama. Teda pardon, na to se mne vlastně zpravidla ptá moje maminka. Ve skutečnosti šlo o to, na jaké žrádelní kanály civím na YouTube. Našlo se pár souhlasných lajků, pročež jsem o tom začala uvažovat. No a vzhledem k tomu, že jsem si dneska při svačině pustila svoji nejoblíbenější emigrantskou veganku původem z Afghánistánu, myslím, že přišel čas na první výkop.

Takže tedy Sadia z Pick Up Limes.
YouTube: https://www.youtube.com/c/PickUpLimes/
Website: https://www.pickuplimes.com/

Sadia je takový ten člověk, kvůli kterému se můžete cítit méněcenní. Vyrůstala v Kanadě, kde i vystudovala vysokou školu se zaměřením na nutriční poradenství – jakože to skutečný, ne level Herbalife, nakonec po studiích nějakou dobu pracovala v nemocnici. Na delších cestách po Asii potkala svého současného partnera, za kterým se vzápětí přestěhovala do Nizozemí, kde prozatím zakotvila. Je to úspěšná a neustále pozitivní intelektuálka s vizáží exotické krásky, samozřejmě veganka, samozřejmě miluje všech těch asi půl milionu kytek, které má ve svém studiu, a zdá se, že je ani nenechá pochcípat. Do práce jezdí na kole, snaží se šetřit odpadem, má partnera, který zrovna dodělal doktorát na technice, načež se k ní přidal a pomáhá jí budovat její YouTube kanál… už ji nesnášíte? Kupodivu byste neměli. Tahle baba, i když asi hádáte správně, že i mně její internetová dokonalost a pozitivita leze občas na nervy, to má v hlavě celkem srovnaný, a její recepty si navíc zamilujete, i když zrovna nejste vegani.

Kanál Pick Up Limes není jen o jídle a vaření. Sadia se na něm dělí o své zkušenosti s cestováním, rozumně minimalistickým přístupem k životu, zvládáním stresu a vůbec. Hlavní focus ale na jídlo je. Část videjí se věnuje přímo receptům, část přístupu ke stravování obecně – třeba tomu, jak se stravovat během cestování, anebo, pochopitelně, jak začít s veganstvím.

Mě osobně ponejprv zaujala její videa s bento-style recepty na předem připravené snídaně či obědy, ať už do školy či do práce. Líbila se mi na nich vyváženost, barevnost, ale i jednoduchost přípravy. A taky jsem některé pokrmy s chutí vyzkoušela.

A pak už jsem tak nějak u jejího kanálu zůstala…

Pochopitelně, kde se Sadia drží plně veganské receptury a používá rostlinná mléka a jogurty, veganské náhražky masa a sýra a pečlivě studuje etikety, aby byly jí používané kondimenty skutečně veganské, já se zpravidla příliš neomezuju a používám to, co je zrovna po ruce, tj. obvykle záležitosti živočišného původu. A nebo je k tomu přímo přidám navíc. Nutno dodat, že pro mě jsou recepty vždycky spíš inspirací a doporučením, než přesným předpisem, který je nutno dodržet do písmenka.

Jeden z nejpůsobivějších receptů, který jsem podle jejího kanálu zkoušela, vidíte v záhlaví. Jde o slaný koláč s humusem a zeleninou, které se teď určitě potřebujete zbavit, to jest s cuketama. Obrázek onoho pokrmu vidíte v záhlaví, můj velmi upravený recept najdete na konci tohoto postu. Originál najdete tu anebo ve videu.

Ještě by vás možná zajímalo, proč vykopávám zrovna po vegansku? Asi nežijete v noře, takže se k vám doneslo něco ze současného dění v Afghánistánu. Možná slýcháte něco o zaostalé zemi, teroristických uprchlících, a naprosté neslučitelnosti tamější kultury s tou naší. Inu, považte. Sadiini rodiče jsou těmi obávanými afghánskými emigranty. Kdysi dávno odešli do Kanady, přivezli si tam své zvyky a pokrmy, a dokonce byli tak drzí, že svoji kulturu předali svým dětem. A ty tím jdou nyní indoktrinovat vás!

Nejnovější Pick Up Limes video tak přináší afghánské recepty, které se chystám v dohledné době vyzkoušet, protože vypadají fakt skvěle, ale i krátké rozhovory se Sadiinými rodiči a záběry z té ošklivé daleké země, na kterou jsme teď v plné parádě hodili bobek. A víte co? To video není nijak negativní, obviňující, volající po odvetě. Vyzývá k tomu, abyste se třeba naučili nějaké to tamější jídlo, a až se vedle vás objeví nějaký emigrant, abyste mu ho uvařili a pomohli mu tak se tady cítit více jako doma. Also, zisky z něj Sadia věnuje neziskovkám pomáhajícím afghánským lidem, například Červenému kříži. Zlá, zlá teroristka…

Tak si to třeba taky pusťe a možná i uvařte. Myslím, že litovat nebudete.

Mrkvovo-cuketový koláč s hummusem

  • 1 plát listového těsta (Koláč půjde vyrobit i z těsta třeba na quiche, ale koupený plát listového těsta je chutné a přitom časově sympatické řešení.)
  • 200 g hummusu (Klidně si udělejte domácí. Stačí vám k tomu plechovka cizrny, trocha tahini (nebo pytlík sezamových semínek, která si velmi jemně opečete nasucho na pánvi a následně rozmixujete dohladka), trocha olivového oleje, sůl, citron či limetka, eventuálně římský kmín a pepř.)
  • 2 lžíce rajského protlaku (Koláč bude ještě lepší se sušenými rajčaty naloženými v oleji, kterými jej nakonec můžete i lehce pokydat po upečení. Množství rajského protlaku můžete upravovat podle chuti, pokud nemáte rádi rajčatovou chuť, tak jej jednoduše vynechte, pokud naopak milujete hodně rajčatové koláče, klidně přidejte, co se ho tam vejde. V případě vynechání bych ale doporučila hummus přece jen nějak víc dochutit, asi bych se nebála použít pečené papriky, víc česneku, ale napadá mne, máte-li danou chuť rádi, že ani lžička miso pasty by nemusela být úplně od věci. Potom pochopitelně pozor na dosolování.)
  • 1 hrst čerstvé bazalky (Lze použít i jiné bylinky. Fungovat bude čerstvé oregano, petržel, rozmarýn a nebála bych se asi ani saturejky. Chcete-li chuť střelit více do asijska, čerstvý koriandr bude perfektní volbou. V takovém případě bych asi neváhala ani přidat trochu mletého koriandru a rozhodně si nechat hrst čerstvých listů navrch po upečení.

    V zimě čerstvé koření v klidu nahradíte lžící sušeného koření dle chuti. Provensálské bylinky, oregano, kombinace rozmarýnu s tymiánem fungují skvěle. )

  • 3 stroužky česneku
  • 1 střední cibule (Červená je fajn, šalotky taky, obyč žlutá žádný problém.)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky (čerstvě) mletého pepře (Bílý, zelený, nebo dokonce Piper longum fungují, mimochodem, taky. You do you.

    Super je i přidat trochu uzené papriky a/nebo římského kmínu.)

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 kus středně velké cukety (Máte-li kombinaci menší žluté a menší zelené, tím líp.)
  • 2 kusy středně velkých mrkví
  • volitelně kus balkánu nebo fety, limetka, pár kapek olivového oleje nebo dokonce olivového oleje s osmaženými plátky česneku, hrst čerstvých bylinek, lžíce sekaných sušených rajčat v oleji…
  1. Nastavte troubu na 200 °C.

  2. Nasekejte cibuli a česnek na kousky a opečte je na lžíci olivového oleje.

  3. Opečenou cibuli s česnekem včetně oleje přihoďte do food procesoru spolu s hummusem, rajským protlakem (nebo sušenými rajčaty), bylinkami, pepřem.. no prostě se vším kromě těsta, mrkve, cukety a těch volitelných věcí navrch. Nepřekvapivě: rozmixujte dohladka.

  4. Listové těsto rozložte, v tomto případě fakt ideálně do kulaté formy na koláče. Chce-li se vám, ozdobte okraje, nechce-li se vám, aspoň je ohněte, ať vám netrčí moc do výšky (připalují se).

  5. Na těsto rovnoměrně rozpatlejte náplň z food procesoru a trochu uhlaďte.

  6. Cuketu a mrkve naplátkujte škrabkou na tenké plátky, které boční stranou usadíte do humusové náplně pěkně na střídačku jeden vedle druhého, dokud se nedostanete do centra koláče. Vypadá to obtížně, obtížné to není – plátky krásně drží v náplni.



  7. Vyskládané plátky a okraje listového těsta potřete lehce zbývající lžící olivového oleje a strčte na 40 – 50 minut do trouby. Délku pečení přizpůsobte upečenosti těsta.

  8. Máte-li po ruce fetu, balkán nebo kozí sýr, nadrobte je na kousky a asi 10 minut před koncem pečení je rozdrobte na koláč.

  9. Po upečení nechte asi 10 minut odpočívat. Poté servírujte ideálně teplé.



  10. Porce si můžete dle chuti posypat trochou čerstvě umletého pepře, čerstvými bylinkami, zakápnout olivovým olejem (samotným, s opečeným česnekem, olejem se sušenými rajčaty) případně pro větší svěžest trochou čerstvé limetkové šťávy.

Main Course